Mange vil gerne have sig en hjemmeside, men ved egentlig ikke rigtig, hvordan man kommer i gang. Man kan selvfølgelig henvende sig til et professionelt webbureau, som kan hjælpe med den slags ting. Men der er nu en gang en stor tilfredsstillelse ved selv at gøre tingene indimellem. Og så kan man ofte også spare en del penge, hvis man selv har sans for at lave den slags arbejde.
At lave sin egen hjemmeside kan faktisk gøres ved en række forholdsvis simple skridt:
- Find et godt webhotel
- Vælg domæne
- Vælg og installér hjemmeside system
- Skriv tekst og find billeder
Denne fremgangsmåde kan bruges uanset, om du vil lave din egen blog eller måske endda en firma hjemmeside.
Vi gennemgår de enkelte trin her og giver vores egne anbefalinger til valg af webhotel, hjemmeside system osv.
Find et godt webhotel
Et godt webhotel kan faktisk erhverves uden at det behøver at blive til den store udgift. Vi anbefaler at du vælger UnoEuro som webhotel. Det er både billigt (ca. 10,- kr om måneden). Det er stabilt og så har det også en såkaldt one click installer, så du kan installere de mest gængse hjemmeside systemer let og uden den store forhåndskendskab. Selv om webhotellet i forvejen er billigt, kan du endda spare lidt ekstra, ved at benytte dig af denne UnoEuro rabat kode.
Det er også muligt at finde gratis webhoteller. Men det anbefales ikke at gøre, som begynder ud i hjemmesidens kunst. De gratis webhoteller er som oftest ikke så lette at bruge, og så har de som regel heller ikke samme support niveau, som de betakte, hvis man skulle få brug for hjælp.
Vælg domæne
Et have sin egen hjemmeside kræver ikke nødvendigvis, at man har sit eget domæne. Men det er en god idé. Det er typisk lettere for folk at huske og så bestemmer du helt selv over domænet, i modsætning til, hvis du benytter dig af et domæne hos en af de gratis hjemmeside udbydere, som f.eks. wordpress.com eller bricksite.com.
Vælg et domæne, som er let at huske eller som fortæller noget om, hvad din hjemmeside handler om. Er det til en personlig blog, kunne domænet f.eks. være dit navn. Er det en hjemmeside til et firma, vil firmanavnet i det fleste tilfælde være en god idé.
Dit domæne kan du f.eks. købe hos UnoEuro, samtidig med, at du bestiller webhotel hos dem.
Vælg og installér hjemmeside system
Hos UnoEuro har de en one click installér, hvor man frit kan vælge hvilket hjemmeside system man vil installere ud af en lang række valgmuligheder. Med dette et-kliks installationssystem er det let at komme i gang med at lave sin egen hjemmeside. Det tager kun få minutter at installere og så er man faktisk klar til at lave selve indholdet på hjemmesiden.
Til en blog eller en mindre firma hjemmeside, kan det anbefales at bruge hjemmeside systemet WordPress. Dette system kan også godt bruges til en mindre webbutik, sammen med et modul til WordPress som hedder WooCommerce. Både WordPress og WooCommerce er gratis. Til større webshops anbefales mere decideret webshop systemer, som f.eks. Magento eller Prestashop. Disse to er også gratis at installere og benytte, men lidt sværere at finde rundt i.
Skriv tekst og find billeder
Når domænet, webhotellet og selve systemet er på plads, er det tid til at få noget indhold på hjemmesiden.
En god hjemmeside skal gerne indeholde noget god tekst og nogle billeder, videoer o.lign.
Når man er i gang med at lave sin egen hjemmeside, tyr man nok ikke lige til at hyre en prof tekstforfatter. I stedet vil det nok falde naturligt selv at skrive teksten til siden. Og måske endda også selv at tage nogle billeder og lægge på siden. Men har man ikke selv lyst og mulighed for at tage billeder, kan det anbefales at tage et kig på siden gratis-billeder.dk, hvor man – som navnet antyder – kan hente billeder helt gratis.
Til sidst lige en påmindelse: Når du nu har lavet så stort et arbejde og fået din egen hjemmeside op at stå. Så husk at tage backup af den. Det ville være synd og skam, at risikere at miste alt dit arbejde igen. Hvis du vælge at benytte WordPress, som anbefalet ovenfor, kan du benytte dig af det gratis modul BackWPUp til at lave backup af hjemmesiden.
God arbejdslyst og god fornøjelse!